Deze blog zullen alle hormonale klachten die ervaren kunnen worden in combinatie met werk besproken worden. Iedere dag melden vrouwen zich ziek op het werk door het gevolg van het ervaren van hormonale klachten, veroorzaakt door bijvoorbeeld de menstruatie, de overgang of een zwangerschap. De verkeerde diagnose zorgt ervoor dat vrouwen onnodig lang uitvallen van het arbeidsproces. Dit is jammer en onnodig. Tegenwoordig zijn de hormonale klachten goed op te lossen, zolang de juiste diagnose gesteld wordt. 

Elvira, Care for Women specialiste in Alkmaar, kan helpen om deze klachten op te lossen of kan bewustheid creëren op de werkvloer, zodat het onderwerp bespreekbaar is. Zij kan helpen met het vinden van de juiste oplossing voor het creëren van bewustzijn op de werkvloer. 

Elvira-over-elvira-hormooncoaching noord holland

Burn out of overgang

Helaas zien we vaak dat de symptomen van de overgang vaak verward worden met die van een burn-out. Dat is ook niet zo vreemd, want veel van de symptomen zijn hetzelfde. Regelmatig wordt er hierdoor een verkeerde diagnose gesteld en komen vrouwen met een burn-out behandeling langdurig thuis te zitten. Dat is jammer!

Een burn-out is een reactie op jarenlang stress en over je grenzen heen gaan. We hebben het dan over uitputting op emotioneel, mentaal en fysiek niveau. De overgang is in eerste instantie een fysieke verandering van het hormonale systeem. Maar deze hormonale verandering kan ook leiden tot dezelfde emotionele klachten als die van een burn-out. De behandeling is echter volstrekt anders. Daar waar bij een burn-out rust en ontspanning gedurende een langere periode belangrijk zijn, is de behandeling van de overgang gericht op het zo snel mogelijk in balans brengen van hormonen.

 

Zo maak je het bespreekbaar op je werk

De overgang is vaak onbesproken gebied. We kunnen wel zeggen dat het nog steeds een taboe is in onze maatschappij. Sommigen komen er zonder dat ze het merken doorheen terwijl anderen, ongeveer 80%, verschijnselen ervaart in deze nieuwe fase in hun leven. 

Ook op het werk kun je er behoorlijk tegenaan lopen. 60% van de vrouwen in de overgang stelt dat de combinatie werk en menopauze hen zwaar valt. Verminderde concentratie, vergeetachtigheid, opvliegers, vermoeidheid, foggy brain en ga zo maar door. Op zich niets ernstigs als je er niet in stilte onder hoeft te lijden. Het bespreekbaar maken van de menopauze lost vaak al veel op. En dat doe je heel makkelijk in deze 5 stappen! 

  1. Ken je symptomen

Schrijf al de symptomen op die je hebt. Wanneer je ze ervaart, hoe vaak dit is, zijn er triggers die zorgen voor de symptomen? Welke hebben de meeste impact op jou en op jouw werk?      

  1. Ben duidelijk over de ondersteuning die je nodig hebt

Nu je weet welke symptomen het meeste impact hebben op je werk, welke ondersteuning heb jij dan nodig om dat te managen? Is dat iets praktisch als een bureauventilator of behandeling door een Care for Women specialiste of kan een stilteruimte je helpen om even tot rust te komen zodat je klachten afnemen?

  1. Doe onderzoek

Heeft jouw organisatie een menopauze beleid of zijn er richtlijnen waar je op terug kunt vallen. Als dit er niet is, spreek dan eens met vouwen die de overgang op het werk al doorgemaakt hebben en vraag hoe de organisatie er in het verleden mee omgegaan is.

  1. Bereid je gesprek voor

Vertel je manager of HR dat je een gesprek wilt over de overgang. Zorg dat je hierin de leiding neemt. Kies een tijd en locatie die voor jou passend is. 

Neem vooraf goed met jezelf door wat je precies wilt vertellen en wat je wilt bereiken.

  1. Het gesprek

Ben duidelijk over waarom je dit gesprek wilde en wat voor jou de uitkomst mag zijn. Leg de focus op wat jij nodig hebt om jouw carrière bij de organisatie te continueren tijdens deze fase in jouw leven. Vergeet niet een evaluatiemoment te plannen zodat jullie beiden kunnen zien wat de toegevoegde waarde is geweest en of er nog iets anders nodig is. 

 

Menstruatieklachten en werk

In juli van dit jaar verscheen er een artikel in het tijdschrift American Journal of Obstetrics & Gynecology waarin zij de uitkomsten van een onderzoek onder 42.000 vrouwen publiceren over de impact van de menstruatiecyclus van vrouwen op hun dagelijks functioneren. 85% van de vrouwen in hun vruchtbare periode heeft last van menstruatiepijn. 70% ervaart vermoeidheid en psychische klachten. 

Andere onderzoeken wijzen uit dat tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie vrouwen gemiddeld op 53% van hun energie capaciteit functioneren. 1 op de 3 vrouwen zegt hun dagelijkse taken niet volledig uit te kunnen voeren in die periode. De impact hiervan op je werk is behoorlijk groot. Het is dan ook niet gek dat vrouwen in hun vruchtbare periode 9 tot 12 dagen per jaar zo’n 30% verminderde productiviteit ervaren.  Welke impact hebben de zwaarste dagen van je menstruatie op jouw werk?